De Paul Meier show
Geschreven door Nico Fintelman (Smits)

Voetbal - Er zijn van die gebeurtenissen uit de radiogeschiedenis die marginaal lijken. maar toch erg leuk waren. Ik heb dat gevoel nog altijd bij de Paul Meier Show. Dit programma was in de zeventiger jaren een tijdje te horen op Hilversum 3 (het huidige 3FM). En wel iedere woensdagavond van 19.00-24.00 uur. Het was de tijd dat de Publieke Omroep nog nooit had gehoord van horizontale programmering.

Dus was iedere uitzenddag weer anders,een raar ratjetoe van allerlei soorten programma's waarbij het de bedoeling was dat de nadruk op muziek zou liggen. De woensdagavond was in die tijd de avond waarop meestal de internationale voetbalwedstrijden werden gespeeld. De voorrondes voor de Europese en Wereldkampioenschappen. En dus had de NOS bedacht om daar een avondvullend radioprogramma neer te zetten dat live flitsen van die wedstrijden zou brengen.

   
Apollo Henkie - Maar het desbetreffende programma gaat ook flitsen en uitslagen van andere sporten brengen alsmede wat items over andere zaken dan sport. En dat afgewisseld met veel muziek. Iets wat we vandaag infotainement zouden kunnen noemen. Kees Buurman gaat het programma produceren. Kees had inmiddels ruimschoots zijn sporen verdiend op radiogebied, is misschien wel de topproducer van de NOS radio in die tijd. Hij heeft in ieder geval goed voor ogen hoe het programma gestalte moet gaan krijgen.

En zo ontstaat de Paul Meier Show. De naam Paul Meier is een synoniem van Henk Terlingen. Radio/TV presentator en journalist. Presenteerde lange tijd het televisieprogramma Studio Sport (dat dan nog Sport in Beeld heet). En in de tweede helft van de zestiger jaren kwamen in de USA de bemande ruimtevluchten met als hoogtepunt de eerste mens op de maan. Dit werd iedere keer live gevolgd door de Nederlandse televisie en die programma's werden ook door Henk Terlingen gepresenteerd. Hij kreeg daardoor de bijnaam 'Apollo Henkie'. (Foto:Kappa)

 
 

Luns - In october 1972 is dan de start van de Paul Meier Show. Henk Terlingen gaat er eens goed voor zitten en barst los. Stelt zich voor als Paul Meier, handelaar in knoopsgaten. Spreekt aan één stuk door, is humoristisch en weet over ieder onderwerp wel iets speciaals te zeggen. Vanaf die dag heb ik het programma iedere woensdagavond aan staan. Henk improviseert er op los en de verhalen zijn soms nogal verward maar zeker grappig. Draait regelmatig zijn lievelingslied: "Een glimlach van een kind" van Willy Alberti dat hij ook altijd meezingt. Vast item in iedere uitzending zijn de groeten aan Truus van Hanegem, toen nog de opvallende echtgenote van voetballer Wim van Hanegem.

De muziekkeuze in het programma komt van Jo de Roo, een bekend muzieksamensteller van de Publieke Omroep en door Henk omgedoopt tot 'Tante Jo'. Als een Edwin Evers 'avant la lettre' doet hij spontaan typetjes zoals Maitre Louis, de chauffeur en dienstknecht van Paul Meier. Kan ook goed de stemmen van bekende Nederlanders nadoen en houdt zo monologen als caberetier Wim Kan of politicus Joseph Luns. Het is voor die tijd prachtige radio en wordt spraakmakend.

 

Drs Ruft - Naarmate de maanden vorderen gaat Henk steeds iets verder in wat hij allemaal te zeggen heeft. Maakt zich uitgebreid druk over de strubbelingen bij de VARA waar voorzitter Andre Kloos dan onder vuur ligt. Zet zich als Paul Meier af tegen Kloos en noemt ondermeer zijn riante salaris. Ook geeft hij onverbloemd zijn mening over de verkiezing van een nieuwe voorzitter van de NOS waarover veel te doen is. Henk beschuldigd de Raad van Beheer van foutief handelen en noemt hen de Reet van Behaar.

Bedenkt het duo drs. Ruft en ir. K.F. Grinstra die de cursus pokeren komen doen. Jaagt mensen tegen zich in het harnas, ook al omdat hij regelmatig vloekt in het programma. En andere schuttingtaal gebruikt. De pers besteedt nogal eens aandacht aan het programma en bij de Publieke Omroep is men 'not amused' over de Paul Meier Show. Als van die kant commentaar komt op het programma reageert Henk weer vernietigend daarop en zegt ondermeer: "Maar ik ben blij met aasgieren, want die kondigen je altijd aan dat je écht doodgaat".

 

Veronica - Op 2 april 1973 is er zware storm in Nederland. Dat resulteert in veel schade aan huizen, kassen en bossen. Het verkeer is een chaos en er vallen gewonden. We kennen dan in Nederland nog altijd de zeezenders en hun zendschepen hebben het op de Noordzee moeilijk met windkracht 8-10. Die avond komt daardoor de 'Norderney', het zendschip van Radio Veronica in problemen. Het slaat los van het anker en drijft naar de kust. De bemanning kan worden gered maar het schip loopt bij Scheveningen op het strand waar het muurvast komt te liggen. Het duurt tien dagen voordat het zendschip kan worden losgetrokken en weer naar zee versleept worden. Al die tijd kan Radio Veronica niet van hier uitzenden en krijgt tijdelijk onderdak op een ander zendschip: de m/v MiAmigo van Radio Caroline. Als de Norderney op het strand ligt krijgt het veel belangstelling van publiek en pers. Het team van de Paul Meier Show bedenkt dan om de uitzending van woensdag 11 april 1973 live vanaf het schip te gaan doen.

 

Patat- De desbetreffende uitzending krijgt op het schip George Thor als producer. Ook al zo'n fenomeen. Alles wordt in gereedheid gebracht en Veronica progammaleider Rob Out zit ook klaar voor een interview. Vlak voordat het programma de lucht zal ingaan komt er bericht van de NOS leiding: zij verbieden deze uitzending. Maar als het ANP nieuws van 19.00 uur is geweest komt de Paul Meier Show toch in de lucht met reportages vanaf de Norderney. Echter, Henk in de studio in Hilversum maakt er satire van. Zegt dat hij de uitzending wilde doen vanuit een omgewaaide patattent op het strand van Scheveningen.

 
Maar dat dit niet mag van de NOS omdat die patattent concurentie is voor de kantine van de NOS. Paul Meier ondervraagt vervolgens 'een PTT-er' die vanuit Hilversum een kabel helemaal naar de patattent heeft gelegd voor de reportage. Deze man van de  PTT vertelt dat het bar en boos was tijdens de storm, dat de patatboer gevlucht is  en dat alles onder de mayonaise zit. Hij gaat die kabel nu maar weer oprollen en Paul wil even meeluisteren hoe dat gaat. Vervolgens zijn een aantal Radio Veronica jingles te horen! Ik zit op het puntje van mijn stoel: jingles van deze zeezender bij de Publieke Omroep, het is in 1973 onvoorstelbaar. Vooraf heeft Paul Meier ook gezegd dat er censuur is en hij deze keer een keurig doorsnee programma gaat maken. Maar wil nog wel even iets persoonlijks zeggen: "Godverdomme".
 

Protest - Enkele dagen later maakt de NOS bekend dat de Paul Meier Show met onmiddelijke ingang is geschrapt. Als argument wordt aangevoerd de krachtterm die Henk/Paul heeft gebruikt. Maar je kunt ervan uitgaan dat dit een excuus is om van het programma af te komen aangezien het een doorn in het oog is van de NOS. Er volgt veel verontwaardiging bij pers en publiek. Er komen demonstraties bij de woning van de NOS voorzitter. Onder leiding van bekende Nederlanders als Adèle Bloemendaal, Berend Boudewijn en scheidsrechter Frans Derks wordt een actiecomité opgericht dat pleit voor het laten voortbestaan van de Paul Meier Show. Henk Terlingen zelf zegt in het communistische dagblad De Waarheid richting NOS bestuur:

"U bent zover van de gewone mensen verwijderd, u weet zo weinig van wat er in onze moerasdelta gebeurt, dat u schrikt van het woord GVD. U weet wel, dat woord dat de Kolonel Heegebree gebruikte toen hij tijdens een nachtelijke patrouille door de sawa's van Nederlandse Indië stomlazarus in het water lazerde en die bruinjoekels begonnen te schieten.”

 

Lockheed - Maar ondanks alles komt het programma niet meer terug bij de NOS. Het heeft nauwelijks zeven maanden bestaan. Na de tijd als zeezender wordt Veronica een Publieke Omroep. Als men in januari  1976 enige uren radiozendtijd krijgt wordt het late maandagavond uurtje gevuld met de Paul Meier Show. Maar formeel heet het programma dan '3.600 seconden Veronica op 1'. Heel verrassend is Henk weer terug maar dat zal slechts drie maanden duren.

Het is de tijd van de Lockheed affaire. Bekend wordt dat deze Amerikaanse vliegtuigbouwer diverse mensen heeft omgekocht om te bewerkstellingen dat Nederland zal overgaan tot aanschaf van hun Starfighter straaljager. Eén van de omgekochte mensen is Prins Bernhard, de echtgenoot van de toenmalige koningin Juliana. Paul Meier vindt het een schande en fulmineert er lustig op los. Voor Veronica baas Rob Out is dat een stap te ver en het programma wordt meteen gestopt. Als Henk Terlingen later gewoon weer naar de studio komt wordt hij door de beveiliging uit het gebouw gezet.  

 

Planetoïde - Henk Terlingen maakte al in de eerste helft van de jaren zestig diverse radioprogramma's bij de KRO. Kreeg toen ook al een bijnaam: 'Hullekie Dullekie' naar één van zijn typetjes. (Hij maakte zelfs nog een plaatje onder die naam). Was ook nog even te horen op zeezender Veronica. Maar in alle gevallen werden de programma's weer stopgezet wegens de confronterende inhoud. 'Enfant terrible' Henk Terlingen nam nooit een blad voor zijn mond. Maar het misschien wel meest opvallende was die Paul Meier Show van de NOS woensdagavond.

Zoals gemeldt, ik luisterde altijd en was niet de enige: gemiddeld waren er zo'n 600.000 luisteraars. Daarna blijft Henk nog lange tijd voor de NOS televisie werken en ook nog een tijdje voor RTL. Meestal achter de schermen. Wegens een virusinfectie heeft hij een hese stem en dat wordt naarmate de jaren vorderen steeds erger. Is ook een stevige drinker. Op 12 juni 1994 overlijdt Henk Terlingen aan een ernstige ziekte, slechts 54 jaar oud. Er is een planetoïde naar hem vernoemd. Paul Meier blijft bestaan in de herinnering van een groepje radiofanaten.

 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home